Kinderen

<- Terug naar vorige pagina

P1010680

Baby’s

Een bevalling is niet alleen voor de moeder zwaar, het kindje zelf heeft ook een heftige tijd. Doordat de baby door het geboortekanaal word gestuurd veranderd de natuurlijke omgeving. Deze weg door het geboortekanaal is echter wel erg belangrijk. Het zorgt er voor dat het pas geboren lichaam word gestimuleerd om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Van het druk die er IN de baarmoeder heerst moet het ineens de zwaartekracht ervaren, zelf zuurstof inademen, de lever moet zelf gaan werken en bloed komt niet meer van de placenta maar van het eigen lijfje. Het geboortekanaal geeft als het ware een zetje om dit alles te kunnen uitvouwen.

Dat dit niet altijd even makkelijk verloopt is een gegeven. Om door het geboortekanaal te kunnen word de schedel, dankzij de flexibele botstukken en grote naden, ineen gedrukt.

Bij een zeer snelle of gecompliceerde bevalling kan het gebeuren dat de schedel, en gewrichtjes niet geheel in de juiste vorm terug komen. (o.a. Kiss syndroom).

De zenuwen die van hoofd naar buik lopen kunnen hierdoor niet optimaal functioneren, met complicaties als Reflux, tot gevolg. Darmklachten, bronchitisachtige verschijnselen, slik problemen en spijsverteringsklachten zijn de vervelende verschijnselen welke op Reflux duiden.

Craniosacraal therapie kan de juiste oplossing bieden voor de lichamelijke klachten van uw baby. Dankzij de craniosacraal therapie krijgt het kleine lichaampje de ruimte welke het nodig heeft om klachten af te voeren. De behandeling kan, afhankelijk van de situatie, bij de moeder op schoot uitgevoerd worden en/of op de behandeltafel.

NB:  Veiligheid en het belang van uw kindje gaat tijdens de behandelingen vóór alles.

Neemt u altijd iets te drinken mee voor de baby, zodat de baby na de behandeling gevoed kan worden.

Kinderen

Tijdens de geboorte komt er veel druk op het schedeltje van het kind te staan; de schedel is dan nog flexibel zodat tijdens de reis door het geboortekanaal de schedelbotjes over elkaar kunnen schuiven. De fontanellen en de overgang van de schedelbasis naar de eerste nekwervel hebben hierin een sleutelpositie. Het komt voor dat bij een gecompliceerde, of juist zeer snelle bevalling, na de geboorte, de overlapping van de schedelbotjes onvoldoende terug gecorrigeerd wordt, waardoor er een verhoogde spanning ontstaat binnen de schedel of bij de overgang naar de wervelkolom. Er kan druk ontstaan op de uittredende zenuwen, met name op de nervus vagus, die van het schedeltje naar de organen in de buik loopt. Deze zenuw is essentieel voor het functioneren van de longen en de spijsverteringsorganen.

scannen0003 jenn en paulien

Mocht de nervus vagus bekneld raken dan kunnen elders in het lichaam wezenlijke klachten ontstaan: darmkrampen, bronchitisachtige verschijnselen, (verborgen) reflux, slik- en spijsverteringsklachten.

Een obstructie tussen de eerste nekwervel en de schedel of tussen nekwervels onderling kan een scheefstand in de nek zijwaarts geven, maar mogelijk ook heupproblemen veroorzaken; in ernstige gevallen wordt dit het “kiss syndroom” genoemd. Het kind slaapt dan weinig en onrustig, huilt veel, heeft problemen met slikken of zuigen, lijdt aan overstrekking of juist ‘slap’ aanvoelen, wil niet graag geknuffeld worden, gaat niet graag in bad, heeft problemen met uit-en aangekleed worden en heeft een slechte spijsvertering.

Wanneer deze kinderen ouder worden hebben ze soms gevoelens waar ze geen raad mee weten en veelal hebben ze geen idee omtrent de oorzaak van deze gevoelens. Ze keren zich soms in zichzelf terug en zijn dan moeilijk benaderbaar, ze worden agressief, voelen machteloosheid, boosheid, pijn of voelen zich verdrietig. Deze verschijnselen zijn mogelijk het gevolg van niet onderkende complicaties tijdens het geboorteproces.
De volgende klachten kunnen zich dan aandienen:
hyperactiviteit, allergieën, middenoorontstekingen, ontwikkelingsstoornissen, leer– en concentratieproblemen, gedrags-, spraak- en motorische problemen.

Cranio Sacraal Therapie is een zeer zachte manuele therapie, waarbij gewerkt wordt met het subtiele, autonome ritme van het cranio sacraal systeem, waarin zich de hersenen en het zenuwstelsel bevinden. Dit ritme kan door de therapeut over het gehele lichaam gevoeld worden. Door met dit cranio sacraal ritme te werken kunnen gedurende dit proces op diepe niveaus de genoemde verstoringen, obstructies, pijn- en spanningsplekken in het lichaam waargenomen worden en vervolgens wordt de belemmering vrij gemaakt en de vrijkomende spanning afgevoerd.

De behandeling vindt, afhankelijk van de leeftijd van het kind, plaats op de behandeltafel, of bij de ouder of therapeut op schoot. Het is zelfs mogelijk om een baby tijdens zijn slaap te behandelen. De behandeling levert absoluut geen fysieke pijn op en voelt voor het kind zacht en troostend. Bij het vrijkomen van de spanningen komt het wel voor dat het kind gaat huilen of (heftige) emoties toont. Dit is een normaal reactiepatroon en draagt bij tot de verwerking en het herstel. Ook de gevolgen van een ongeval, operatie of val kunnen verzacht of verholpen worden door Cranio Sacraal Therapie.

<- Terug naar vorige pagina