Adem bewustzijn

Je Adem is je gids: verkeerde ademhaling?

adembewustzijn

Ons lichaam is ingesteld om bij pijn, schrik of spannende momenten onze adem omhoog te brengen, hoog in de borstkas. Als dat vaak gebeurt kan dit een automatisme worden. De ademhaling verloopt dan niet lekker soepel en blijft ‘steken’ in de borstkas.

In feite is dat dus een gevolg van onderdrukte pijn en/of gevoelens.

Meestal zijn we ons hier niet van bewust, maar in het lichaam zijn er duidelijke  effecten die zich ontwikkelen door deze, contant hoge, ademhaling.

Lichamelijke klachten als pijnlijke en gespannen spieren, hartkloppingen, hyperventilatie, opgeblazen gevoel, vermoeidheid, verminderde energie en na lang zelfs schouder en nekklachten. Allemaal vervelende gevolgen welke maken dat we niet kunnen functioneren zoals we zouden willen.

Onze ademhaling is dus zeer sterk verbonden met onze emoties en gevoelens. Kijk maar eens naar ons taalgebruik, daar word dit al in verwerkt; stikken van woede, ademloos toezien, naar lucht happen of een zucht van verlichting slaken. De ademhaling is als het ware het instrument waaraan we kunnen zien (voelen) hoe het met ons gaat.